Kampen om Sverige del 3 – Gotland & F!

20 oktober 2016 av Gertrud1

Jag kommer själv från en ort lik Visby. En typ av landsbygd där inget ont fanns i natten, men som senare förändrades. I juli i år så skedde fyra våldtäkter på åtta dagar på Gotland. När så gotlänningarna får höra att en rullstolsburen kvinna våldtagits och förövarna inte häktats, är det droppen som får bägaren att rinna över. Ett medborgargarde på 700 personer har bildats på Facebook. Man går alltså inte och patrullerar gatorna, det man gör är att berätta för varandra vad som händer, och hjälper varandra att ta sig tryggt hem på kvällen. De är rädda. De går man ur huse.

Nej, inte helt. Men ett hundratal samlas på en parkeringsplats och går till polishuset och därefter till anläggningen för att markera sitt stöd för det utsatta offret och protestera mot vad som sker. Att gotlänningarna protesterar är inte konstigt med tanke att frisläppandet förklaras såhär av försvarsadvokaten Staffan Fredriksson:  

”Kvinnan gjorde inte motstånd eller skrek eller försökte slita sig fri. Det vågade hon inte, enligt advokaten. – Hon stängde av. Hon genomled det här, bara för att, som hon upplevde det, komma därifrån med livet i behåll.”

Vad som hänt där och då vet vi inte, men jag antar att kvinnan satt i rullstol för att hon var rörelsehindrad. Hon hade hindrats från att ta sig till sin rullstolGotlänningarna som sedan länge haft problem med sexövergrepp tappade helt enkelt tålamodet denna kväll och samlades ett hundratal i Visby. De samlades alltså på en parkering för att därefter gå till polishuset och asylboendet för att protestera mot att de blivit bestulna på sin trygghet. Det var inte organiserat utan skedde spontant. Man väljer dock att intervjua den kvinna som startade medborgargardet för att skydda invånarna. Garde är som vi vet en trupp för beskydd, och till skillnad för ett vanligt garde som beskyddar makten eller konungen så är ett medborgargarde till för att beskydda befolkningen. De jag kommer att tänka på är New Yorks “Guardian Angels” som patrullerade tunnelbanan innan stadens borgmästare införde nolltolerans mot kriminalitet. Men den svenska makten vill associera gardet med kriminalitet, trots att det helt enkelt är folkets eget desperata skydd mot kriminalitet.

“Camilla Sandelius säger att många gotlänningar känner sig svikna av regeringen och tänker att nu får det vara nog. Hon säger att de inte bett om att få hit dem, och att de har sett att det inte är några barn som kommer dit. Det är bara män och de har ingen respekt för kvinnor. Hon beskriver att de står på Östra Centrum och trakasserar kvinnor. De kan ställa sig mitt i vägen och spotta på marken och titta ner på en. De kommer från länder med en totalt nedvärderande syn på kvinnor, och det fungerar inte.”

Jag försöker få till kronologi och ordning i detta:

·         1 oktober - En våldtäkt av en rullstolsbunden kvinna sker som senare rubriceras som grov och långvarig. Försvarsadvokaten uppger att kvinnan brutit samman.

·         5 oktober - En privatperson konfronterar de misstänkta efter att de släppts, genom att säga vad han tycker om dem och vad de ska göra. Han filmar och videon går viralt. Han intervjuas sedan av nordiska motståndsrörelsen.

·         5 oktober - Efter beskedet att de anhållna inte häktas utan släpps, samlas ortsbor spontant på parkeringen och går sin vandring, i protest. Inget våld utövas.

·         6 oktober - Mats Petterson redaktionschef och ansvarig utgivare – skriver en artikel Låt dem inte kapa debatten”:

“Att återigen skandera att ”de kommer hit och våldtar våra kvinnor” är att förminska något som i grunden handlar om något annat – att det är MÄN som våldtar. Det är på den nivån debatten måste föras. Svenska män. Utländska män. Män.”

Det här är en typisk feministisk retorik, att problematisera mannen som kön trots att etniska svenskar är gravt underrepresenterade när det gäller dessa typer av brott. Fokus borde vara på att våldtäkt är ett brott, men om man helt blundar för det faktum att de sexuella ofredandena och våldtäkterna har ökat i det långa perspektivet, och att de framförallt har ändrat karaktär, så förnekar man ett problem, eller problemen, skall jag säga. Jag kan inte undgå att fundera över syftet att så styvnackad förneka att Sverige har förändrats de senaste 20 åren. Mats Pettersson:

“Jag tror inte att många av de som gått med i gruppen ”Medborgargarde Gotland” fattar vad det i en förlängning innebär att ta lagen i egna händer (även om flera av dem har erfarenhet av att just bryta mot lagen - flera är dömda för varierande typer av brott… låt den som är utan synd kasta första stenen och så vidare).”

Nu har ju inte jag sett det han uttalar sig om, men han verkar ha stora problem med att skilja på ord och handling, vad en grupp står för och vad enskilda personer gör. När det är så, och man har en så stark ideologisk tolkning av omvärlden, så är det väldigt svårt att utföra det journalistiska uppdraget.

·         Under veckan väljer två privatpersoner att hälsa på åklagaren hemma i dennes bostad. Vad som skett där verkar vara att de lindat något slags band runt dennes bil, de har inte konfronterat åklagare och inte hotat, utan det är att ta kontakt med rättsväsendet som upplevs hotfullt. Dock är det oklart om åtal kommer väckas, varpå jag drar slutsatsen att det inte rör sig om så pass allvarligt brott att:

·         7 oktober - Polisen skickar förstärkning på 60 man till Gotland.

·         7 oktober - Polischefen Torbjörn Nilsson citeras i tidningen. 

“Vi ser hat, okunnighet och missuppfattningar.”

“De använder tillfället för att piska upp stämningen.”

De blir lite ospecifikt tycker jag – vilka är “de”? Jag hörde intervjun med mannen som talat om vad han tyckte till gärningsmännen, det var väldigt sansat. Vad jag undrar är varför gärningsmännen hade polisskydd redan från början? Mannen pratade med dem, men blev ideligen bortmotad av civilpolis. Men jag undrar fortfarande vilka “de” är. De enda hat jag har stött på kommer från vänstern. De hot som nämns tycker jag är ganska milda i jämförelse med andra olaga hot. Givetvis är det dock inte OK att besöka människor i hemmet, eller ringa hem och hota, men narrativet verkar extremt vinklat.

·         7 oktober - Det blir svårt att komma in på Flashback, om det har samband vet jag inte, men det försvårar helt klart att förstå vad som egentligen händer på Gotland.

·         8 oktober - Snyftreportage i tidningen om hur rädda de boende på asylboendet är. Det uppges att någon eller några kastat sten mot en ruta, men hur det gått till när rutan gått sönder är oklart.

De asylsökande har alltså rätt att vara rädda för att en sten har sönder en ruta, som ingen vet hur den gått sönder, medan gotlänningarna inte får vara rädda och upprörda efter 28 våldtäkter. Mycket märkligt resonemang.

·         8 oktober - Denna ledare publiceras, som gör allt för att kasta bensin på elden, och som grötar ihop allt och kletar naziststämpel på ortsbefolkningen med rubriken “30–talet upprepar sig”, tillsammans med en bild på nazister på marsch. Ledaren inleder både världsfrånvänt och oinitierat, och därmed framstår texten som sinnesförvirrad när den likt Don Quijote slåss mot väderkvarnar. Det är efter mina efterforskningar enstaka privatpersoner som visat sin åsikt. Jag tror dock inte att det är så unikt i Sverige. Ur ledaren:

“De brunas stöveltramp hörs på våra gotländska gator. I sken av att värna och ge sitt stöd till en kvinna som utsatts för ett avskyvärt brott uppmanar personer knutna till nazistiska organisationer oss gotlänningar till att bilda medborgargarden och att begå brott… Men då medborgargarden vandrar på Visbys gator, försvårar utredningen och begår nya brott, då åklagare blir utsatta för brott, då poliser hängs ut på nätet, då kan inte polisen göra sitt jobb så bra de skulle kunna. Det är också det som är tanken från nazisterna. För att bevisa sin tes om att polisen inte fungerar gör de allt för att polisen inte skall kunna fungera. Samma sak hände i Tyskland på 1930-talet. Då, precis som nu, var det vanliga medborgare som gick på retoriken och trodde på lögnerna. Då var det judarna som var ”fienden”. Nu är det ”invandrarna”.”

Det finns stora problem med den omvärldsanalysen signerad Erik Fransson. Det är förvirrat från början till slut. Medborgargardet finns och är opolitiskt och manar ingen till brott. Folk vill bara ha kvinnofrid. Olika företeelser ihop, till ett enda sammelsurium, där man inte klarar av att hålla isär enskilda händelser.

·          9 oktober - Dagen efter stöveltrampsbilden demonstrerar tio riktiga nazister, dvs företrädare för NMR. De delar ut flygblad, men skanderar inte, är inte våldsamma, men blir däremot angripna.

·         10 oktober - Denna ledare författad av Eva Bofride publiceras med rubriken “Nu räcker det med allt hat.”

“Det är overkligt och obegripligt. Här finns inte tillstymmelse till tillit till uppgifter som hämtas från officiella källor eller traditionella (?) medier. Däremot kan en lögn spridas vidare som sanning utan att någon efterlyser var uppgiften är hämtad. Som att antalet våldtäkter på Gotland har ökat drastiskt det senaste året och att det beror på flyktingströmmen. Att det inte är sant spelar ingen roll så länge det bekräftar den rasistiska tesen.”

Sanningen är att våldtäkterna har ökat i ett längre perspektiv, det råkade till och med Sarnecki prata om 2007: På Gotland just det året med 120%. I Kronoberg var siffran 210 procent. Från artikeln“Polisen får in allt fler anmälningar om våldtäkt”:

”Hittills i år har 2333 våldtäkter anmälts i landet vilket är 17 procent fler än samma period förra året.”

Sedan blev det tyst och man slutade publicera statistik. 2007 hade vi också en brant topp i invandringen. Vi vet att vissa nationaliteter är överrepresenterade vid våldtäkter, så att påstå att ortsborna ljuger när de påpekar att våldtäktsvågen har med invandringen och asylboendena att göra är befängt. Vi har polisens egen rapport som säger att övergrepp på festivaler ökat med 1000 procent det senaste året. Det fanns även en artikel i Hela Gotland om att våldtäkterna hittills i år var 28, men den kommer man inte åt om man inte är prenumerant. Många av deras artiklar låsta, och för att läsa överhuvudtaget mer än ett par stycken så måste man registrera sig med personnummer. Alltså inte för att kommentera – utan för att läsa! Men det är kanske så att det inte är fler våldtäkter i år än samma period förra året, men det sägs bara för att dribbla bort korten. Problemet är att invånare inte känner sig trygga för att deras omvärld har förändrats, och det handlar inte bara om våldtäkter.

·         11 oktober - Tidningarna blåser upp hotet. Man intervjuar Mats Eriksson på polisens mediacenter:

“Han säger också att hotfulla kommentarer och mejl har drabbat inte bara tjänstemän inom rättsväsendet. Det har också riktats mot privatpersoner och media. – Det är klart att sådant här har förekommit på Gotland tidigare men inte så här kraftfullt och inte mot så många på en gång.”

“Många av de mejl och kommentarer som olika personer fått ta emot och som kommit till polisens kännedom är dock juridiskt sett inte sådant som når upp till brottsrubriceringen olaga hot.”

Läs den meningen en gång till och fundera på vad tidningen gör av den informationen. Detta står långt den i artikeln som rubriceras “Flera brottsmisstankar efter oroligheterna”. Först trummas budskapet in medan den egentliga faktan göms längst ned.

      12 oktober - Det bjuds in till manifestation på Gotland.

Initiativtagare till detta är Vänsterpartiets vice ordförande Saga Carlgren, samt Tomas Petterson som utgör “aktivismgruppen” för F! Denna man verkar vara samma Tomas Pettersson som är Advokat dömd för skatteredovisningsbrott, och misstänkt för att missköta ekonomin för en dement kvinna i sin roll som förvaltare. På inbjudan på Facebook skriver han:

“Förra helgen marscherade nazister på Östercentrum. På söndag återtar vi det utrymmet som är allas och manifesterar mot rasism och också mot sexism. Vi kommer aldrig att acceptera rasisternas förenklade beskrivning av verkligheten och deras påstådda vilja att ”skydda svenska kvinnor” mot ett mystifierat hot utifrån. Samtidigt kommer vi aldrig att acceptera våld och övergrepp mot kvinnor – oavsett vem som begår det eller var han kommer ifrån. Idag visar vi alla rasister och sexister att vi är många, starka och att vi står upp för allas lika värde.

Det blir facklor och musik. Tal kommer att hållas av regionråd Saga Carlgren, F! :s rättspolitiska talesperson Tomas Pettersson, Mohammed Arif Naseeb från Haima samt någon från IMÄI (Ingen Människan Är Illegal) och texten ovan kommer att läsas på rumänska, somaliska, dari, persiska, arabiska och kurdiska. Musikkollektivet Bobby Mull spelar!” 

Flashback attackeras ytterligare - det går knappt att följa händelseutvecklingen.

·         12 oktober - Mats Petterson skriver på sin blogg i tidningen att han tycker att – ja det är lite oklart men han menar att manifestationen skulle gjorts politisk, och att alla partier skulle skriva under, “ja, kanske inte SD då”.

·         13 oktober - Domprosten Mats Hermansson säger sig har fått ett hotfullt telefonsamtal, om att han ska passa sig djävligt noga. Han menar att det beror på att han skall delta i manifestationen. Han polisanmäler (utredningen blir sedan nedlagd). Se domprostens senare aktioner längst ned.

·         13 oktober - Thomas Petterson råkar erkänna i en intervju:

“Vi vill problematisera det här med att svenska män helt plötsligt, när det blir våldtäktsanmälningar, känner sig så sugna på att skydda svenska kvinnor.”

OK, man vill alltså problematisera att män blir upprörda när kvinnor utsätts för brott. Hans kompis Simon Frid på tidningen sätter rubriken “Flera personer utsätts för hatstorm”. Thomas:

“Vår Facebook och mejl är översvämmad av nättroll och människor som spyr ut sin galla över oss. Det handlar om en diskussion som vi inte tänkt ta på Facebook.”

Saga:

“Det finns den vanliga kategorin av vita kränkta män, eller rasister, som blir kränkta av den här typen av arrangemang.”

Thomas igen:

“Samtidigt fördömer vi och ska bekämpa allt sexuellt våld mot kvinnor. Det här kopplas ihop av de när nättrollen och då ska alla invandrare ut. Det är den enkla lösningen som de har och det ställer vi inte upp på.”

Det här är härskarteknik, det ogiltigförklarar det gotländska folket. De demoniseras och förminskas till att vara nättroll och rasister. Vita män får överhuvudtaget inte protestera utan att det blir plats i korgen genom att bli reducerad till en vit kränkt man. Det är vansinnigt förminskande och hör inte samman med att säga sig stå för allas lika värde och mänskliga rättigheter. Vita män har inte ens rätt att bli kränkta. Manifestationen blir således inte mot rasism och sexism, utan mot vita svenska män vilket bara det i sig är rasistiskt.

·         14 oktober - En del drar sig ur från deltagande i manifestationen då det blir uppenbart att den är politisk då inte alla partier är inbjudna. Fokus i artikeln är på hot; “Manifestationen – vi har nära kontakt med polisen” 

·         14 oktober - Förstärkning skickas återigen till Gotland. Från polisens sida uppger man (ett sedan länge inplanerat) torgmöte som en av orsakerna till detta, men givetvis handlar det om den politiskt opportunistiska manifestation mot rasism och att de oförtrutet ropat varg i en hel veckas tid, vilket når sin kulmen:

·         14 oktober - Gotlands tidningar går ut med en gemensam ledare:

”Få anade den dagen att vi en vecka senare kunde räkna hem att nynazister tågat på Visbys gator, att åklagare hotats i sitt hem, att flera andra myndighetspersoner och medier trakasserats och att polisen tvingats skicka förstärkningar från fastlandet.”

Journalisternas uppgift är att objektivt granska i ord och bild. En ledare får säkert ta ut svängarna, men folk läser ju tidningen för att få veta vad som hänt. Det där är ju bara en bråkdel av vad som hänt, tidningarna rapporterar helt ensidigt. Det väsentliga som skett, nämligen att svenskarna börjar få nog av politikernas förakt för det svenska folket, att de inte för vår talan, och är inte våra representanter, utan är sina egna representanter. Jag vet inte om de inte vet, eller inte förstår, eller om de är så förblindade av sin egen ideologi, eller helt enkelt är så makthungriga att de inte bryr sig?

“I detta finns också en kvinna vars vittnesmål kapats av högerextrema krafter, och som vid sidan av ser det hon upplevt användas som slagträ i en debatt hon inte är en del av.”

En kvinnan har uttryckt sin tacksamhet mot gotlänningarna och svenska folkets stöd, men inte gillat det övriga ståhejet av vad jag hört från de som gjort sig besväret att tala med hennes företrädare. 

·         15 Oktober - Den stackars kvinnan som startat gardet hängs ut som nazist gemensamt i samtliga tidningar på Gotland. De publicerar hennes bild ovanpå ett fotografi från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge. Efter att detta uppmärksammats av Fria Tider så har bilden tagits bort, med fånig ursäkt, men texten finns kvar.

Brunkletandet har gått så långt att SD tvingas markera avstånd när “journalisterna” (eller var det tankepolisen?) grävt fram:

“26-åringen har tidigare varit aktiv inom Sverigedemokraterna. Men enligt Kaj Lundmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige på Gotland, är hon i dag inte medlem eller aktiv i Sverigedemokraterna Gotland.

“26-åringen har varit aktiv med att uttala sig i frågan i sociala medier. På Facebook har hon bland annat delat en artikel från Nordfront där de hänger ut männen som de påstår begått den misstänkta våldtäkten. 26-åringen har även själv publicerat en bild på de hon påstår är de misstänkta gärningsmännen och uppmanar andra att leta upp dem och ”tala om för dem att de inte är välkomna här.”

Här är det guilt by association som gäller. Visst finns det hatare, men som det ser ut nu så sitter de värsta hatarna i gammelmedia. Det blir ett ramaskri när bild på de misstänkta förövarna hängs ut, men själv så hänger man ut denna kvinna som inte ens är anklagad för något brott. Man kopplar också ihop henne och hennes grupp med en illa ansedd nazistisk organisation - det liknar förtal.

Antingen är du med oss eller mot oss verkar denna politiska falang anse. Men man kan omöjligt gröta ihop alla människor som inte tycker som en själv till fienden som de gör. Man kan inte påstå saker helt utan täckning eller vettiga källor. Den man som konfronterade gärningsmännen och filmade uttrycker sig vredgat mot gärningsmännen först efter att de erkänt att det är rätt personer. Det gör inte media, de gör inte ens research utan demoniserar allt och alla utan urskiljning. Den som inte är med dem är emot dem och därmed ond. Ingenstans i media skrivs om de hot och det drev hon utsätts för.

Kvinnan säger ju klart och tydligt att det finns bra invandrare, detta handlar inte om rasism. Det är inte mot invandrarna för att de är invandrare utan hur vissa av dem beter sig. Och framförallt är demonstrationen mot makten som inte skyddar oss.

Ändå anser V och F! att det är nödvändigt att ta sig till Gotland och ordna en motdemonstration mot rasism, vilket inte är annat än en skymf mot ett folk som har fått nog, ett folk som inte har ett skit att göra med NMR. Nyheter idag:

– Citat Lisa Tunegård F! Demonstrationen på söndag är till för att markera mot det missnöje som yttrats efter gruppvåldtäkten.”

Läs det en gång till. Folket demonstrerar mot maktens oförmåga att skydda dem, och V och F! markerar mot att folket visar sitt missnöje. Det som sker är cyniska människor använder våldtäkten för sin sak. Det är osmakligt och det är ingenstans en god handling.

·         15 oktober - Nytt snyftreportage om asylsökande, de är ledsna för att svenskar tittar snett på dem: ”De som utfört övergreppen får inte föra min talan”

Jag undrar hur är det ställt på redaktionen på Helagotland när man fokuserar mer på hur synd det är om invandrarna för att svenskar blänger på dem, än på vad svenskar utsätts för av människor som vi velat hjälpa?

·         15 oktober - helagotland.se publicerar ett debattinlägg skrivet av asylansökande (?) på felfri svenska: Hur ser du på migEtt tyck synd om mig för att svenskar tappar förtroende.

En mer sund diskussion vore väl – Hur ser DU på mig? Den afghanska kvinnosynen är ökänd. På stan och i affären blir min kropp kommenterad högt och ljudligt som om jag bara är en vara. Jag blir uttittad som en apa på Skansen. De har ingen respekt för kvinnor alls. Hur mycket de själva förställer sig, och hur mycket journalisterna kör ett vad de tror är ett fungerande narrativ, vet jag inte. Bara att det inte handlar om verkligheten. Det är ett välkänt fenomen bland gode män att afghaner har svårt att hantera att kvinnor säger åt dem vad de ska göra. Så frågan är – hur ser afghaner på oss? Ja, jag skriver afghaner. På samtliga bilder har det varit fråga om Hazarer.

Busslaster med poliser från specialenheten skickas till Gotland. Denna består av personal med specialkompetens på våldsamma situationer, som demonstrationer och våldsamt upplopp. Det handlar bland annat om civila och uniformerade poliser från specialenheter, samt chefer över kommenderingen.

·         16 oktober - Media haussar på om hotbilden: “Inför manifestationen – vi är tillräckligt många poliser.

”Vi har fortfarande inga konkreta uppgifter om att något kommer att hända. Men det är självklart att vi, med den erfarenhet och kunskap vi har, vet att det kan dyka upp något. Och då är vi beredda, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.”

·         16 oktober - Manifestationen hålls av ditresta busslaster med människor utifrån, den gick lugnt till. Tomas Petterson blir passande nog intervjuad av helagotland.se.

“Tomas Pettersson berättade att den senaste tidens händelser på ön har fått honom att känna att nu är det nog.

– Vi måste ta tillbaka vår ö. Vi börjar nu. Vi gör något och vi är många. Vi står här för det vi tycker och känner. Vi hotar inte, säger han.”

Läs nu och begrunda detta:

Direktrapport från manifestationen: 15.55, strax före fyra, kom fem personer från den nazistiska organisationen nordiska motståndsrörelsen NMR till Öster centrum. Enligt vår reporter är ett 40–50-tal poliser på plats och särskilda poliser står nära de fem personerna.”

 

Uppdatering

Tidigare nämnda aktivist, domprosten Mats Hermansson, ger sig till att använda kyrkklockorna för att störa ett seminarium under Almedalsveckan 2018. Thomas Gür håller ett pop upp seminarium på kyrkbacken om invandring, varpå domprosten tar till rena AFA fasonerna och försöker överrösta honom med kyrkklockorna. I en intervju säger han att:

“…budskapet som framfördes var “otrevligt och konfrontativt” och inte rimmade med kyrkans uppfattning.”

Han hävdar att det han hörde handlade om hur svenska kvinnor våldtogs av utländska män. Kan detta ha att göra med att man i Visby haft inte mindre en två präster som pressat sina konfirmander till sex. Det var tydligen flera. En fråntogs prästkragen men jobbade ändå med konfirmander och våldsutsatta kvinnor. Han fick också senare tillbaka sin prästtjänst. Nu i ett annat stift och nya barn och konfirmander att jobba med. Ovanpå det så finns en Julius Mehler vilken dömdes till villkorlig dom samhällstjänst och skadestånd av Svea Hovrätt. Mats Hermansson om varför man lägger locket på. Biskopen Sven Bernhard Fast duckar för frågorna, och tycker att det är bra att återinsätta den första prästen. Ärligt talat så klarar jag inte att hålla reda på antalet prästpedofiler, det här kan vara en till.

Så domprosten Mats Hermanssons närkontakt med präster som sexuellt utnyttjar kvinnor i kyrkan kan vara en bidragande orsak till att han anser att det inte bara är invandrare som begår sexualbrott. Vilket givetvis är sant, det hindrar ju inte att bekymras över ökningen som jag redogjort för. Kanske skulle man sätta präster under lupp också. I den kristna tidningen Sändaren kan man läsa:

“I en videosekvens ses och hörs domprosten förklara för Thomas Gür att han tyckte att det var “fara å färde” och därför lät kyrkklockorna ringa. Detta har kyrkan gjort tidigare, då nazister demonstrerat.”

PJ Anders Linder, vd och chefredaktör vid Axess, skriver i dess blogg att Svenska kyrkan gjort en svårslagen dumhet: “De klockor som kallar till gudstjänst och ringer frid över döda togs i anspråk politiskt för att skada det offentliga samtalet.”

Mats Hermansson är även han gränslös, då han bryter mot tystnadsplikten i ett facebookinlägg där han beskriver sin dag på jobbet. Det är tydligen inte första gången han blir anmäld till domkapitlet. Han påstår i en intervju i P4 Gotland, att det han skriver på Facebook är litteratur. Men han kommer senare att fällas för bristande lojalitet mot domkapitlet

“I sitt visitationsprotokoll från tidigare i år ansåg biskopen att demokratin i kyrkorådet satts ur spel, och att det fanns brister i ledarskap och kommunikation. Anställda har också vittnat om en dålig psykosocial arbetsmiljö.”

Till kyrkans tidning säger sig Mats Hermansson vara förvånad över domen:

“Jag känner ett stort stöd för det förnyelsearbete som vi håller på med och jag känner en obruten glädje i det uppdraget.”

Vidare kyrkans tidning:

“Men situationen i Visby kan inom kort ändras. Biskop Sven-Bernhard Fast är på väg mot pension, och ett biskopsval står för dörren. Ett första nomineringsval sker den 11 januari, och sex biskopskandidater är utsedda. Även ett nytt domkapitel kommer att tillsättas nästa år.

Om konflikten därmed är över, eller om den bara kommer att ärvas av nästa biskop i stiftet, återstår att se.”

Ny biskop blir Thomas Petterson verksam i Växjö. Han säger sig vilja stå för en kyrka som är relevant i vår tid. Var denna Thomas Petterson ställde sig ifråga om Böneutropen i Växjö har jag inte hittat, men hans företrädare Johan Unger pekade på de många gemensamma dragen – som Skaparen och lagen – i de tre monoteistiska religionerna judendom, kristendom och Islam. Även biskopen Fredrik Modéus i Växjö stift ställde sig bakom böneutropet. Så ja, Visbyborna vet vad de har att vänta.

Previous
Previous

Gott och ont del 1 – Svartvitt tänkande

Next
Next

Kampen om Sverige del 2 - Gotland och Flashback; yttrandefriheten under attack